СЕЋАЊЕ НА ЗВОНКА БЛАЖИНУ, ПРОКЛЕТИЈЕ -ЈЕЗЕРСКИ ВРХ (2694М), ОЧЊАК (2185М)

06.-09.03.2014.

У оквиру акције Планинарског савеза Београда, у сарадњи са Планинарским савезом Црне Горе и Планинарским друштвом „Хрид“ из Плава, ПД „Победа“ и ПК„Раднички“ организују успон на највиши врх Проклетија, који се налази на албанској територији и успон на Очњак, на територији Црне Горе. Меморијал се организује у част једном од највећих планинара и алпиниста, Звонку Блажини.

 

ПЛАН ПУТА:

 

Четвртак, 6. март 2014. Полазак у 22h са паркинга испод храма Светог Саве, улица Скерлићева.

Превоз аутобусом: Ибарска магистрала, Рибарићи, Беране, Плав, Гусиње, где стижемо око 7h(петак ујутру) и правимо паузу од сат времена. Аутобус прво вози групу која иде у долину Грбаја, са планом да се пење на Очњак, а затим се враћа и вози други део групе према Ропојани, односно још 6km, у место Вусање (980m), која треба да се пење на Језерски врх.

 

Петак, 7. март 2014. из Вусања настављамо још 7km пешице, са стварима, кроз долину Ропојана (коју ћемо детаљније упознати при повратку), до друге мање долине, Ропојански застан, где се налази летња погранична караула (1384m), где стижемо око 14h.

Смештај: у напуштеној караули, која је празна, без кревета и намештаја, са једним старим шпоретом на дрва, без струје. Вода се доноси са оближњег извора (300m), или се топи снег. У караули има више просторија у којима се може сместити већа група планинара. Спавање је на поду. Зато је потребно понети вреће и простирке, а било би пожељно понети и неко парче пвц-фолије коју бисмо прострли испод простирки или ставили на прозоре, јер су нека стакла поломљена. Ко жели, може да понесе шатор за смештај око карауле у зимским условима.

 

Субота, 8. март 2014. устајање у 1:15h ујутру. Полазак на успон (заједно са црногорским планинарима) у 2h, са опремом и стварима потребним за успон, а остатак ствари остаје у караули. Стаза првим делом води кроз шуму, према граничном камену Б17 (1780m), где улазимо у територију Албаније. Пут нас даље води на југ, кроз долину језера (има их укупно шест), затим кроз један дугачки снежник који зими може да буде и ледник, до превоја (2354m) између врхова Кокервхаке и Језерски. Ту нас чекају стене, кулоар, гребен и највиши врх Проклетија – Језерски врх (2694m), где излазимо око 10:30-11h. Повратак истим путем до карауле, где стижемо око 17-18h.

 

Друга група, у петак, 7. март 2014из долине Грбаја износи опрему и шаторе на видиковац у долину Љубокуће, где постављају логор. Део групе, која нема у плану успон на Очњак, ће остати у планинарском дому „Бранко Котлајић“.

Субота, 8. март 2014: група за Очњак, формира навезе и организује успон на врх Очњака(2185 m)Други део групе ће извести успон на Волушницу (1879m) и друге врхове тог дела масива.

 

Недеља, 9.март: устајање у 7h и припрема за повратак. Полазак у 8h, са свим стварима, ка долини Ропојана, где ћемо обићи једно од најлепших врела, Савино око, затим место где понире река Грља, и даље до Вусања, где нас чека аутобус. Правимо паузу од сат времена у Гусињу, где се налазимо са групом из Грбаје и полазимо око 13h за Београд, где стижемо око 22-23h.

 

Обавезно понети: личну карту или пасош, оверену здравствену књижицу, планинарску књижицу са плаћеном чланарином.

Опрема: зимска врећа, подметачи, планинарске ципеле, камашне, цепин, дерезе, штапови, прусик, карабинер, вишеслојна и топла одећа (капа, шал, рукавице, дебеле чарапе), прилагођена висинама преко 2000mу зимским условима, храна из ранца за 2-3 дана, примус, термос за воду, батеријска лампа, нека свећа, прибор за личну хигијену, прва помоћ, заштитне креме, наочаре. За успон на Очњак потребно је понети шатор.

 

Напомена: акција је јако напорна и захтевна и изискује добру психо-физичку спремност, добро високогорско искуство, а за успон на Очњак и алпинистичко знање. Свако од учесника преузима властиту одговорност за своју недовољну припремљеност. Вође пута задржавају право прилагођавања плана околностима на терену. У случају да метролошки услови не омогућавају безбедан успон, акција се премешта на Хајлу, а учесници би ноћили у планинарском дому Гропе. Дозвољен рок за померање акције је 30 дана. Заинтересовани би били правовремено обавештени о овој измени.

 

Цена превоза: аутобусом – 2.800,00 дин. За млађе од 21 године – 1.400,00 дин. Детаљи у вези боравка у дому се могу видети на адреси:

http://pd-radnicki.rs/cir/pre-polaska

 

Вође пута:

 

Тихомир Војновић, ПК Раднички, тел.: 060.095-64-54

Милан Памучар, ПК Победа, тел.: 064.124-17-48