Табор Проклетије 2014. године

Табор планинара који организује ПК Раднички на Проклетијама,  одржаће се од 27-29.06.2014.

ПЛАН ТАБОРА:

27.06. полазак из Београда из Скерлићеве улице у 22:00h

28.06. Долазак у Гусиње око 06:00h, кратка пауза за куповину намирница, а затим полазак према долини Грбаје. Смештај у дому \“Бранко Котлајић\“(1175м) и постављање шатора. У 10:00h полазак на планинарску туру према Волушници (1879м), око 2,5 сата, и даље ка Попадији (2050м), то је још 45 минута гребеном у правцу запада. Висинска разлика износи око 950м. Уколико време и услови буду дозвољавали, могућ је наставак гребенске туре ка Караули (1915м), то је још 1,2 сата до врха, а затим повратак у дом.

29.06. – полазак на туру око 06:30h кроз доњу и горњу Крошњу, затим Крошњиним пролазом ка Северном врху (2460м). Успон траје око 5 сати. У силаску пауза код Печурке и даље низ Крошњу до долине (прва група) или наставак кроз Шупља врата до долине Љубокуће (друга група). Заједнички повратак, уз задржавање поред Миркове спомен плоче. У дом се стиже до 20:00h. Тура је напорна, висинска разлика износи 1300-1800 м.

30.06. дан планиран за лаганије шетње и одмор од напорних тура предходних дана. 1. варијанта – Одлазак до треће ливаде уз могућ успон до Доњег (Великог) котла (1600м) који траје око 1,5 сат. Вежбе кретања у навези и падова на снежнику за планинаре који иду на Алпе. 2. варијанта – одлазак до Гусиња уз могућ наставак до Грље и Савиног ока. 3. варијанта – успон на врх Караула 1915м. Поподне паковање и припрема за пут групе која се враћа за Београд. Полазак аутобуса око 19:00h. Долазак у Београд у уторак, 02. јула, око 04:30h.

Током осталих дана табора биће организована истраживачка акција коју предводи Александар Тијанић. Проналажење нових путева и врхова унутар неистраженог дела Албанског дела Проклетија. Број учесника ове акције је ограничен. За остале учеснике Табора који остају након повратка групе која користи организовани превоз организоваће се прикладне акције у близини Грбаје, у зависности од броја и спремности учесника.

За наведене успоне је потребна добра физичка кондиција као и претходно искуство у сличним високогорским акцијама. Организатор и вођа групе задржава право да по личној процени појединим учесницима ограниче успоне на поједине врхове, сходно њиховим способностима. Ово је оквирни план успона, који ће можда претрпети измене у зависности од састава и интересовања групе, временских услова на терену итд. Детаљан опис тура може се наћи у књизи „Водич-Грбаја\“, аутора Бранка Котлајића и Радоње Шекуларца која се може купити у просторијама Планинарског клуба «Раднички» или у планинарском дому у Грбаји по цени од 400 динара.

СМЕШТАЈ: Капацитет дома је 20 лежајева у групној спаваоници и 7 места на душецима у поткровљу. Остали учесници су дужни да обезбеде шаторе зе сопствени смештај. Распоред пријављивања одређује врсту смештаја.

ПРЕВОЗ: Учествовање на табору није временски ограничено, свако ће моћи, сходно времену којим располаже, да се организује како му одговара. Планинари који долазе касније могу путовати возом до Бијелог Поља, па затим аутобусом до Берана – Плава – Гусиња. Од Гусиња до дома води асфалтни пут дуг 7 километара који се може прећи и локалним таксијем (цена по договору). Такође, може се доћи и директном аутобуском линијом Београд- Беране (поласци неколико пута дневно), а затим таксијем до Плава- Гусиња.

ИСХРАНА: Исхрана је индивидуална. Намирнице се могу набавити у Гусињу (7 километара од дома), млеко и сир у катунима у самој Грбаји. Пријаве: Пријаве и уплате можете извршити на састанцима ПК Раднички, Војводе Шупљикца 31, четвртком од 19 сати уз планинарску књижицу оверену за 2014. годину.

Цена акције 3000,00 RSD

За млађе од 21 године. 1000,00RSD

Цена акције која обухвата: организацију  акције, организовање планинарских тура у локалу, обуку за употребу планинарске опреме у зимским условима . Учесници табора који долазе и свој боравак организују самостално, ценовник за смештај у дому и око њега могу наћи на сајту у одељку Пре поласка.

Напомена : Деца млађа од 18 година морају имати сагласност родитеља оверену од стране надлежних органа да могу да путују у пратњи једног родитеља или сами. Без тога неће моћи да пређу границу.

Oбразац сагласности се може преузети овде.

Акцију су подржали ПСБ и Секретаријат за спорт града Београда.

Пријаве на: info@aleksandartijanic.rs

Александар Тијанић + 381 (63 / 210-983)