Планинарска дом „Тара“

Планинарска дом „Тара“ се налази на средњем делу планине Таре, на локацији која се назива Калуђерске Баре удаљене 175 км од Београда идући путем преко Ваљева и Бајине Баште. Објекат је изграђен од дрвета још давне 1939. године и добро очуван, што представља раритет, има посебну чар и топлину и својим изгледом се уклапа у планински амбијент прелепе планине Таре.

Позиционирана на једном од најлепших места у Калуђерским Барама на надморској висини од 1040 м пружа могућност организације многобројних планинарских и спортских активности, излета по маркираним и немаркираним стазама, активностима на природној стени и кањону и обиласцима изузетних видиковаца, природних феномена и културно-историјских знаменитости. У близини се налазе самоуслуга и продавница и хотели Војне установе „Оморика“, „Јавор“ и „Бели Бор“, што боравак чини још квалитетнијим јер су снабдевање и релаксација уз музику, базен, билијар и др. на дохват руке.

Дом је средином 2014. године враћена у власништво Планинарског савеза Београда (ПСБ). Од тада до данас планинари Београда су радним акцијама и волонтерским радом много учинили на уређењу објекта после вишегодишњег некоришћења: детаљно je oчишћен објекат, опрана су сва ћебад и постељина, реконструисана водоводна инсталација, на свим лежајевима су замењени стари душеци са новим сунђерима-мадрацима, купљен је нови ел. шпорет у кухињи и нова веш машина, замењен је котао етажног грејања као и камин, у срадњи са Националним парком Тара уклоњена су стабла старих сувих борова склоних паду и тд.

Објекат располаже са капацитетом од 18 лежајева распоређених у 6 соба и то три собе на спрату (1/5, 1/3, 1/2) и три собе у поткровљу (1/2, 1/3, 1/3). Постоји могућност коришћења још три помоћна лежаја постављањем резервних сунђера-мадраца. У приземљу се налази просторија дневног боравка са камином опремљена столовима и седиштима за 20-так посетилаца и комплетно опремљена кухиња са судопером, ел. шпоретом, фрижидером и прибором за обедовање. На овој етажи је и мокри чвор са две  WC кабине  од којих једна има чучавац и туш батерију тако да се може користити и као туш кабина. Поред тога ту је и посебна туш кабина и два умиваоника. Велики ел. бојлер снабдева топлом водом кухињу и обе туш кабине. Централно – етажно грејање са сопственом котларницом на чврсто гориво и камином укљученим у систем грејања омогућава конфоран боравак група планинара и у зимском периоду.

За смештај у Планинарска дом „Тара“ треба издвојити 500,00 дин./ноћи у периоду 16. април – 15. октобар и 600,00 дин./ноћи у периоду 16. октобар – 15. април. Деца до 3 године старости ако спавају у лежају са родитељем не плаћају смештај, а ако користе засебан лежај плаћају 70% од редовне цене смештаја. На ово треба додати и боравишну таксу по дану боравка, која зависи од одлуке локалне самоуправе.

Планинарски дом има домаћина-домара који не борави стално у објекту па то изискује потребу да се планиране активности на Тари са смештајем у Планинарска дом „Тара“ најаве на време, а најмање 15-20 дана пре планираног термина активности. 

Пре одласка, потребно је прочитати Правилник о раду и Кућни ред Планинарска дом „Тара“ који се налазе на интернет страници.

Резервације смештаја и ближа обавештења се могу добити код Стевана Јовичића (тел. 060/0236-327 или e-mail: stevajov609@gmail.com). Резервација подразумева уплату аконтације у висини од 25% од укупне цене смештаја за планирани термин и то на текући рачун Планинарског савеза Београда бр. 325-9500600006998-08 код OTP банке. При отказу резервације од уплаћеног износа Планинарски савез Београда задржава: за отказ од 0-7 дана пре термина коришћења – 100% уплаћеног износа, за отказ од 8-14 дана пре термина коришћења – 50% уплаћеног износа и за отказ од 15-30 дана пре термина коришћења – 20% уплаћеног износа.