Историјат планинарског савеза Београда

Основана 1948. године

Планинарски Савез Београда има традицију дугу готово 60 година, и своја велика искуства и знања данас усмерава на што успешније извођење преко 30 планинарских и спортских акција годишње. Поред организовања изузетно занимљивих излета и планинарских тура, ПСБ има велики утицај на омасовљавање сличних активности на нашим просторима. Двадесет планинарских друштава су чланице ПСБ-а, што показује масовност људи који у њега спадају. Поред тога, чланице су и неколико специјализованих планинарских одсека, чије акције су све популарније у свету, нарочито код млађих особа. У наставку можете сазнати како је започета идеја једног оваквог савеза.

Након ослобођења Београда од Немачке окупације, 1945. године, основан је „Фискултурни Савез Србије“ (ФИСАС). Председник овог савеза био је Владимир Дедијер, а секретар Драгош Стевановић. Секретар за зимске спортове и планинарство био је Милош Нишавић. Стевановић и Нишавић били су истакнути смучари, а ћерке Милоша Нишавића биле су првакиње Србије у скијању.

У трећем броју часописа „Фискултура“ од 23. јуна 1945. године, на четвртој страни дат је текст под насловом „Поступак за оснивање фискултурних друштава“. Убрзо затим основан је „Фискултурни одбор Београда“ (ФОБ), који је између осталих имао и секцију за планинарство и смучање, којом је руководио Милорад Мишчевић Бревинац, такође познато име у свету планинарства и смучарства.

На предлог централног одбора „Фискултурног савеза Југославије“, поднетом на другом конгресу ФСЈ 1948. године, планинарство се издваја из дотадашњих спортских друштава и клубова. Формира се планинарски одбор ФИСАС-а, који је на састанку одржаном 24. фебруара 1948. године изабрао Иницијативни одбор. На његовом челу био је Цица Константиновић, познати планинарски функционер, чији је задатак био да оснује Београдско планинарско друштво. Већ 14. марта исте године то друштво добија име ПД „Београд“.

Током 1948. године формира се Градски одбор Планинарског савеза, који ће нешто касније исте године добити име „Планинарски савез Београда“. Планинарски савез Србије, основан 1948. године, преузео је координацију градских и покрајинских савеза.

Милисав Чепић, председник

Mission

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Vision

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Values