ИЗВЕШТАЈ О УЛАСКУ У ПЛАНИНАРСКИ ДОМ НА ТАРИ И РАДНОЈ АКЦИЈИ НА СРЕЂИВАЊУ ДОМА

Планинарски савез Београда (ПСБ) већ дужи период настоји да разреши питање неовлашћеног коришћења планинарског дома у Калуђерским барама на Тари, који је власништво ПСБ и 1974. године пренет на коришћење ПД “Јавор“ из Београда. Гашењем ПД „Јавор“ стекли су се и правни услови за повраћај ове значајне имовине. У склопу активности на преузимању планинарског дома на Тари и његово стављање у функцију, а на основу одлука Управног одбора ПСБ, реализоване су две акције.

Дана 11.09.2013. године четворочлана екипа на челу са Слободаном Жарковићем, председником ПСБ ушла је у планинарски дом, извршила снимање стања објеката и попис намештаја, опреме и инвентара у дому, истакла обележје Планинарског савеза Београда са контакт телефонима овлашћених лица и израдила техничко обезбеђење од неовлашћеног уласка у дом.

У периоду 16. – 17.02.2014. године реализована је радна акција на сређивању Дома како би се у што краћем року, а по решавању имовинско правних питања, ставио у функцију. Деветочлана екипа је комбијем кренула 16.02. у 7,00 часова да би стигла у Калуђерске баре око 11,00 часова. На самом доласку чекало je непријатно изненађење. Олуја је оборила један сасушени бор иза објекта и том приликом су оштећене обе шупе у којима се налази огревно дрво и угаљ и котларница за етажно грејање Дома. Непланирани радови на санацији крова над шупом котларнице и пребацивање вреднијих ствари из шупе са огревом у котларницу само су додатно одузели време и ангажовање учесника.

У самом објекту Дома затечено је хаотично стање са много прљавштине и разбацаних ствари, посуђа и \"\"материјала. Ваљало је засукати рукаве и кренути у сређивање. Женски део екипе се ухватио у коштац са кухињом, трпезаријом, мокрим чвором и собама на спрату како би се обезбедили услови за боравак и преноћиште. Део мушке екипе је помагао у чишћењу просторија и одношењу велике количине ђубрета, а други део мушкараца је радио на провери стања и поправци водоводних и електричних инсталација.

 

Другог дана су завршени радови на санацији шупа, поправци поклопца водоводног шахта, поправци врата на шупи котларнице и капака на прозорима трпезарије, сређивању собе бр. 0 где је сложена некоришћена постељина и извршен детаљан попис инвентара у Дому. Акција је завршена добрим паприкашем, расположењем и наздрављањем за успешно обављени посао, које није могао да наруши умор од напорних дводневних радова.

У акцији су учествовали: три члана Управног одбора ПСБ од чега два са супругама, технички секретар ПСБ и три члана из ПК Раднички.

За Београд се кренуло предвече и стигло око 22,00 часова.

На крају шта рећи? Објекат Дома је у добром стању. После ове две акције обезбеђен је за нужни краткотрајан боравак. Остаје још доста послова неопходних за његово пуно стављање у функцију. Али оставимо то за наредни период.