8. ПЛАНИНАРСКИ ПОДМЛАДАК БЕОГРАДА НА РАЈЦУ

ПЛАНИНАРСКИ САВЕЗ БЕОГРАДА и ГРАДСКИ СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА СПОРТ И ОМЛАДИНУ ПОДМЛАДАК ПК РАДНИЧКИ „КЛИНЦИ ПЛАНИНЦИ“

ПОЗИВАЈУ ВАС НА АКЦИЈУ: ПЛАНИНАРСКИ ПОДМЛАДАК БЕОГРАДА НА РАЈЦУ 10-13. 03. 2018. године

~ ОСМО ТРАДИЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ ~

Позивају се мали планинари свих београдских планинарских клубова на осмо традиционално окупљање на Рајцу – Рајској планини . Позивамо вас на дружење, планинарење и изучавање планине и природе или, како је један наш другар рекао, изучавање „планинологије“ – науке о планинама.

Клинци планинци су поносни што већ осму годину учимо и дружимо се са највећом учитељицом живота – природом. Планина Рајац нас је различито дочекивала –Једне године је била одевена у снежно -белу, дебелу бунду. Једне године пролећна, питома, нежна, сунцем окупана. Друге, опет, огрнута маглом,као да се скрива, а једне године смо на њој слушали арије од звонког ударања ледом окићених грана… На Рајцу нас увек чекају изненађења, али и традиционалне палачинке које спремају (осму годину за редом) наши другари, одрасли планинари на Добрим водама.

ПЛАН АКЦИЈЕ:

Крећемо у суботу 10.03.2018. из Скерлићеве улице у 08:00. Долазак на Рајац у 10 часова. Размештање по собама.

Деца која иду са родитељима могу се сместити у собама са 2, 3 или 4 кревета, а они који иду сами у поткровљу и осталим собама.

Полазак на пешачку туру око 13 часова – РАЈСКЕ СТАЗЕ – планинарски дом – Дебело брдо – Чанак – Шумска кућа – Дом извиђача – планинарски дом „Чика Душко Јовановић“ – дужина стазе око 10 километара. Ручак у планинарском дому око 17 часова.

У вечерњим часовима „МИНИ ПЛАНИНАРСКА ШКОЛИЦА“ и квиз о планинарењу са наградама. – Наш другар Борис Пишот, који држи обуке одраслим планинарима и курсеве о сигурном боравку у природи, научиће децу нека основна знања која би требало да имамо сви када боравимо на планини. Школица ће имати теоретски и показни део у природи.

1. Основни подаци о опреми и паковању ранца

2. Како се снабдети водом, пречишћавање и дезинфекција

3. Неколико кратких информација о помоћи приликом повређивања (жуљеви, оједи, опекотине од сунца, посекотине)

4. Како припремити огњиште и чај од борових иглица

5. Како направити импровизовано склониште

6. Како и деца могу безбедно користити нож када затреба

7. Припрема хлеба на отвореној ватри

8. Прикупљање коприве за вариво

9. Неколико основних чворова

Недеља 11.03.2018. године

Устајање у 07 часова, доручак у 08:00. Полазак на пешачку туру до Добрих вода (758м) преко врха Рајца (848м), дужина стазе 12км.(у одласку и повратку).

Током пешачења Борис Пишот ће показати како одредити стране света и помоћу чега то можемо урадити, како направити склониште, запалити ватру без шибица… Деца ће бити активни учесници, Борисови помагачи. На Добрим водама чекаће нас окрепљење које спремају наши старији другари – палачинке и чај (за одрасле кафа). Повратак у дом на ручак између 15:30 и 16 часова. После ручка паковање, цртање, изложба дечјих радова. У Београду би требало да будемо око 20 часова.

Цена дводневног излета:

• За децу која бораве у 2,3 и 4-креветним собама са три оброка, спавањем и превозом – 2.400 динара.
  • За децу која спавају у поткровљу са три оброка, спавањем и превозом – 2.000 динара ( зa ову је варијанту потребно имати врећу за спавање).
  • За одрасле три оброка, спавање и превоз – 2700 динара.

Деца показују своју радост и одушевљење природом и планином. Допустимо им да се слободно крећу на чистом ваздуху, оснажују и јачају своје тело и дух.

Одрасли, покажите да имате свест о томе ШТА ПРИРОДА И СЛОБОДНО КРЕТАЊЕ ДЕЦИ ЗНАЧИ и подржите ову акцију.

Пријаве код водича: Јагода Новески – 060 751 32 97 и на састанцима у ПК Раднички, Војводе Шупљикца 31, четвртком у 19 часова, као и на састанцима у осталим планинарским клубовима. За акцију је потребно уплатити аконтацију од 1.000 динара и имати планинарску картицу са уплаћеном чланарином за 2018-ту годину.
Влада републике Србије – Министарство омладине и спорта и град Београд – Градски секретаријат за спорт и омладину, допринели су у значајној мери реализацији наших пројеката обезбеђивањем неопходних средстава за њихово финансирање.