Течај турно скијања 2015. године

Под покровитељством Градског секретаријата за спорт и омладину а у организацији Планинарског савеза Београда и Горске службе спасавања Београд, одржан је течај турно скијања на Старој Планини, Бабин Зуб у периоду од 14. – 17. фебруар 2015. Услов за похађање течаја било је сигурно владање основним техникама скијања – мин. оцена Ц или Д националне школе скијања – на уређеним скијашким теренима ,( уз проверу на лицу места). На течау је учествовало 12 полазника и 2 инструктора.

 Течај је одржан у скоро идеалним условима, доста снега и лепо време уз оптималне температуре допринели су правом планинском угођају.

Течај се одлично уклопио са ГСС Семинаром спашавања у зимским условима, јер су многе наставне јединице заједничке за обе активности.

Радује чињеница да је интересовање за ту, у свету распрострањену и атрактивну спортску планинарску дисциплину, и код нас непрекидно у порсату.

Успешно су реализоване све тематске јединице: Историјат турно скијања, шта је турно скијање, турно скијашка опрема, коришћење опреме, технике турно скијања, опасности зими, лавине, лавински тест, опрема за кретање и тражење у лавинама, избор турно туре, биваковање, чворологија,прва помоћ са акцентом на карактеристичне зимске повреде у снегу и приликом скијања.

Извршена је и турно тура на релацији Коњарник-Бабин Зуб, Коњарник-Жаркова чука. Учесници су показали велику заинтересованост за ову активност, тако да је већ договорена следећа турно тура.

Турно опрема је нејвећим делом обезбеђене из личних фондова, а ГСС је ускочио са опремом за тражење у лавинама и медицинском опремом.