МАРШ ПОБЕДЕ – „ДОБРО ПОЉЕ 2018“

\"\"ПОВОДОМ СТОГОДИШЊИЦЕ ОД БИТКЕ НА ДОБРОМ ПОЉУ И ЗАВРШЕТКА ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА,  ПЛАНИНАРСКИ САВЕЗ БЕОГРАДА И УДРУЖЕЊЕ „КАЈМАКЧАЛАН“ ОРГАНИЗУЈУ

МАРШ ПОБЕДЕ – „ДОБРО ПОЉЕ 2018“

 

Први дан: ЧЕТВРТАК (12.07.2018.)

Полазак аутобуса у 20,00 часова са паркинга код  «Плаве локомотиве» (на главној ж/с).  Вожња аутопутем преко Македоније до граничног прелаза Меџитлија на граници са Грчком. Успутне паузе и царинске формалности.

Други дан: ПЕТАК (13.07.2018.)

Долазак у Ски центар Ворас (2050 мнв) на планини Ниџе у преподневним часовима. Успон на врх Кајмакчалан (2521 мнв). Дужина стазе до врха око 4 км. Потребно време за успон и силазак око 4 сата.  По силаску наставак пута до места Лутраки. Смештај у хотел. Слободно време за упознавање околине и купање у минералној води са температуром од 37 степени у затвореним или отвореним базенима. Ноћење.

Трећи дан: СУБОТА (14.07.2018.)

Доручак. Полазак на успон у 5,30 ч. Стаза почиње од хотела и пење се према Добром Пољу. Стаза већим делом води кроз шуму.  Укупна дужина стазе је 25 км са укупним успоном од 1550 метара и потребно је око 10 сати да се савлада. Повратак у хотел у касним поподневним часовима. Ноћење.

Четврти дан: НЕДЕЉА (15.07.2018.)

Доручак. Напуштање соба до 9 ч. Полазак за Аридеу, обилазак спомен обележја српским ратницима. У месту Експлатанос, обилазак још једног споменика. Након тога наставак пута ка месту Хриси  где се налази споменик Тимочкој дивизији. После тога наставак путовања преко Едесе за Солун. Краће задржавање у Едеси за разгледање највећег водопада у Грчкој. У Солуну, обилазак Српског војног гробља на Зејтинлику а после тога слободно време за индивидуалне активности, куповину и разгледање града. Полазак за Београд у 18 ч. Долазак у Београд у раним јутарњим часовима.

 

СМЕШТАЈ:  Хотел «Алмопиа». Собе са купатилом, топлом водом.

Цена: 90 евра.

Плаћање у динарској противвредности по продајном курсу Војвођанске банке за ефективу на дан уплате у две рате: Прва рата 50 евра, код пријављивања. Друга рата 40 евра до 2. јула 2018. године.

У цену је урачунато: Превоз на релацији Београд–Едеса–Лутраки-Солун-Београд, путарине, 2 ноћења са доручком у хотелу 3* и  организациони трошкови.

У цену није урачунато: путно осигурање, коришћење отворених базена 2 до 3 евра/дневно, индивидуални трошкови.

Обавезно понети: пасош, планинарску /чланску/ легитимацију, одговарајућу одећу и обућу за боравак на планини у летњим условима, купаћи костим.

Водич: СТАНОЈЕ СТОЈКОВИЋ, (+381) 062/211-017

 

Нешто о битки на Добром пољу

Након освајања Кајмакчалана, због става савезника да је Солунски фронт споредно ратиште, долази до затишја на целом фронту. Постављањем француског генерала Франше д\’Епереа за команданта Солунског фронта ситуација се мења. На саветовању са српским генералима и регентом Александром, у јуну 1918. године, доноси се одлука да се крене у пробој Фронта.

Одлучено је да се покрене офанзива на сектору Добро поље – Ветерник – Козјак на којем се налазила српска војска подељена у две армије. Првом је командовао Петар Бојовић а Другом Степа Степановић. Командант штаба био је војвода Живојин Мишић (уз регента Александра).

Војвода Мишић у Заповести српској војсци за пробој солунског фронта од 13. септембра 1918. године каже:

«Сви команданти, командири и војници треба да буду прожети идејом, од брзине продирања зависи цео успех офанзиве. Та брзина је у исто време и најбоља гаранција против изненађења, јер се њоме постиже растројство непријатеља и потпуна слобода у нашим дејствима. Треба дрско продирати, без починка, до крајњих граница људске и коњске снаге. У смрт, само не стајте! С непоколебљивом вером и надом јунаци напред у отаџбину!»

Борбе су почеле 14. септембра целодневном артиљеријском паљбом из свих савезничких топова по бугарским, немачким и аустроугарским положајима. У зору 15. септембра у 5.30 часова, после снажне артиљеријске припреме, крећу у напад дивизије Друге армије под командом војводе Степе Степановића.

Водила се борба прса у прса, бајонетима на бајонете.

Друга армија потпомогнута 17. француском колонијалном и 122. француском дивизијом, освајају Слоново уво, Ветерник,  Добро поље, Кравицу и Голу Рудину. Прва армија уз садејство 122. француске дивизије заузима Сокол.

На тај начин за првих 24 часа напада заузета је цела прва линија непријатељских ровова на српском делу фронта.

Првог дана пробијено је 11 км фронта а другог је ширина проширена на 40 км и тиме отпочиње слом централних сила на солунском фронту.

Српска војска 1. новембра ослобађа Београд.

Франше д\’Епере је касније о српским војницима написао:

„То су сељаци скоро сви, то су Срби, тврди на муци, трезвени, скромни, то су људи слободни, несаломиви, горди на себе и господари својих њива. Али, дошао је рат. И ето како су се за слободу земље ти сељаци без напора претворили у војнике, најхрабрије, најистрајније, најбоље од свих. То су те сјајне трупе, због којих сам горд што сам их водио, раме уз раме са војницима Француске, у победоносну слободу њихове отаџбине…“