ПРОМОЦИЈА ПЛАНИНАРСКОГ ВИШЕБОЈА

У периоду од 13.-14. октобра 2018. године Планинарски савез Београда организовао је акцију на Тари, када су у складу са Правилником о организовању и извођењу такмичења у планинарском вишебоју остварене три планинарске туре, а све са циљем промовисања ове врсте такмичења. У акцији је узело учешћа 15 планинара и планинарки из 6 планинарских друштава-клубова из Београда. Смештај и полазиште за све активности био је у Планинарској кући „Тара“ на Калуђерским барама.

Првог дана су организоване две планинарске туре и то:

1. група од 8 учесника је превозом у 7,45 часова отишла до Булибановца и остварила планинарску туру Булибановац – врх Збориште (1544 мнв) – врх Гавран (1453 мнв) – Заовинско језеро дужине 18 км са висинском разликом од 483 м у успону и 639 м у силазу. Тура је завршена у 15,30 часова када су се учесници превозом преко Митровца вратили до Планинареке куће.

2. група од 7 учесника је у 8,00 часова кренула од Планинарске куће и остварила планинарску туру Пл. кућа – видиковац Црњесково – Борово брдо (995 мнв) – језеро Јаревац – Пл. кућа дужине 14 км са висинском разликом од 350 м у успону и исто толико у силазу. Тура је завршена око 14,00 часова.

У вечерњим часовима учесници су информисани о систему такмичења у планинарском вишебоју, уручен им је Правилник о организацији и извођењу такмичења у планинарском вишебоју са пратећом документацијом неопходном за ово такмичење и табеле у којима су избодоване планинарске туре које су тог дана прешли. Такође, уручене су бодовне табеле других различитих планинарских тура као примери за поређење, како би се могао стећи увид у начин вредновања постигнутих резултата у овом такмичењу. У дискусији у којој су узели учешћа скоро сви учесници истакнуте су потребе и предности за оваквим такмичењем као мотивом за привлачење што више људи разног доба у планинарство. Исто тако и неопходности ангажовања учесника на промовисању овог такмичења у планинарским друштвима и клубовима Београда како би се превазишло уочљиво неразумевање и отпор руководстава у овим срединама.

ДРУГИ ДАН:

Другог дана сви учесници су у 9,00 часова пошли на планинарску туру Пл. кућа – село Станићи – село Тарабићи – Пл. кућа дужине 13 км са висинском разликом од 310 м у успону и исто толико у силазу. Тура је завршена око 14,00 часова.

Временски услови оба дана били су веома добри за ово доба године, без падавина, сунчани са умереним температурама и веома погодни за пешачење. Лепе планинарске туре и богатство природе на Тари измамили су одушевљење учесника и општу оцену свих да је акција била веома успешна и да планину Тару и објекат Планинарске куће «Тара» треба далеко више користити за организовање планинарских активности.