ИЗВЕШТАЈ СА ПОЧЕТНОГ ТУРНО СКИ-ТЕЧАЈА И 2. ОТВОРЕНОГ ПРВЕНСТВА БЕОГРАДА У ТУРНО СКИЈАЊУ

На основу прогама школовања у планинарској активности турно скијање, под покровитељством Градског секретаријата за спорт и омладину и Планинарског савеза Београда, одржан је течај турно скијања на Копаонику. Услов за похађање течаја било је сигурно владање основним техникама скијања – мин. оцена Ц или Д националне школе скијања – на уређеним скијашким теренима,(уз проверу на лицу места). На течај се пријавило 18 кандидата али је петоро одустало у последњи час, услед повреда, болести или приватних обавеза.

Ухваћен је “задњи воз” што се тиче снежних услова, односно, ово је био задњи термин који је дозвољавао одржавање овакве активности. Иначе, цела зима је била веома топла и сиромашна снегом, тако да је одржавање активности везане за турно скијање било под знаком питања. Остало је да се сачека затварање дела скијалишта на Копаонику, и тек тада смо приступили реализацији активности. Радује чињеница да је интересовање за ту, у свету распрострањену и атрактивну спортску планинарску дисциплину, и код нас у порасту. То нам даје наду да ће и Србија у најскорије време имати такмичаре који ће наступати на највећим европским и светским такмичењима. Упркос крајње тешким условима, реализоване су све тематске јединице: Историјат турно скијања, шта је турно скијање, турно скијашка опрема, коришћење опреме, технике турно скијања, опасности зими, лавине, опрема за кретање и тражење у лавинама, избор турно туре, биваковање, чворологија, лавински тест.

Извршена је и турно тура на релацији Полаз Малог Карамана – Бела Река 2 – Караман – Мали Караман. У склопу истог термина, у недељу је одржано такмичење у турно скијању, II Отворено првенство Београда у турно скијању. Ове зиме било је готово немогуће одржати ове активностои одвојено. Такмичење је одржано на Копаонику. Услови за одржавање такмичења били су тежи него за сам течај. Упркос мањку снега, веома слабој видљивости и проблемима са опремом, такмичење је реализовано. Трка је одржана у недељу 06.априла, са почетком у 09:30 х. Резултати су били у другом плану, приоритет је био у планском организовању течаја и такмичења на нивоу Савеза и скупљању искустава за наредне године, када ће такмичење надамо се бити организовано  уз присуство такмичара из иностранства.


Трка је изведена на релацији: Мали Караман – Пајино пресло – Дубока 1 – Крчмар – полаз Дубоке 1 – Пајино пресловрх караман Гребен – врх Мали Карамна – врх Леденица – дно Гвоздац – врх Мали Караман – полаз Малог Карамана. Укупна пређена висинска разлика у успону је 640 м!

Дужина стазе: 9,6 км

Време победника: 2часа 21 мин.

На једној од контролних тачака такмичари су имали задатак да, користећи одговарајућу опрему, пронађу особу коју је затрпала лавина. Траса је обележена црном бојом.

РЕЗУЛТАТИ СА АКЦИЈЕ – ТАКМИЧЕЊА ( по категоријама):

1.    Бобиша Мариновић, ПК”победа” Београд,                               2:21:14

2.    Радомир Микић, ПК”Победа, ГСС                                            2:56:30

3.    Предраг Јанић, ПК”Авала” Београд,ГСС                                   2:59:00

4.    Ненад Банкер, ПК”Ас” Београд                                               2:59:00

5.    Зоран Крстић, ГСС Београд                                                    3:21:46

6.    Бојан Цветковић, ГСС Београд                                                3:21:55

7.    Ђорђе Пешић, ПК”Ас” Београд, ГСС Београд                           3:45:02

8.    Бранко Дикић, ПК”Балкан” Београд, ГСС Београд                     3:45:10

9.    Стеван Стајковић, ГСС Београд                                               без пласмана

10.  Радомир Буквић, ГСС                                                             без пласмана

11.  Тихомир Војновић, ПК”Раднички” Београд                               без пласмана

12.  Јелена Јаковљевић, ПК”Вертикал” Београд                              без пласмана

13.  Михајло Јовановић, ПК”Вертикал” Београд                              без пласмана

организатор:

Жарковић Слободан